Welkom!

Welkom bij de cursus Columns met Koelman. Je gaat veel leren, dat beloof ik je! Elke les bevat behoorlijk wat informatie. Dat zal geen verrassing voor je zijn, want er is heel wat kennis te delen over het schrijven van columns.

Daarom heb ik gekozen voor een cursusvorm waarbij je niet alleen hóórt wat ik vertel: je kunt het ook lezen en zien door middel van zogenaamde whiteboard-animaties. Dat stelt je in staat alle informatie sneller op te nemen!

Verschillende 'proefstudenten' hebben deze cursus doorlopen. Uit hun feedback kwam naar voren dat de volgende studiemethode het beste werkt:

  1. Beperk jezelf tot maximaal vijf lessen per dag.
  2. Bekijk altijd eerst de video.
  3. Lees vervolgens de tekst die bij de video hoort in zijn geheel door (via het e-book in het Bonus-deel van de cursus).
  4. Kijk vervolgens de video nog een keer.

Probeer hetgeen je geleerd hebt, direct toe te passen in je eigen columns. Hiervoor kun je ook de checklist gebruiken die je aan het eind van de cursus vindt (bonussectie). Daar vind je ook het complete e-book (alle lessen gebundeld in één PDF-bestand van 172 pages). Tevens lees je in die sectie hoe je mij één van je columns kunt sturen voor persoonlijke feedback per mail.

Ik wens je veel plezier toe bij het doorlopen van mijn cursus Columns schrijven met Koelman, want dat is absoluut het meest belangrijk: plezier beleven in het schrijven zelf! Het is de enige manier om voldoende 'vlieguren' te maken en zo de benodigde schrijfervaring op te doen. Alleen zo word je beter en beter en beter. Tot het moment dat je kunt zeggen: ik ben professioneel columnist!

Tot slot is het bij het afspelen van de lessen handig om even 'autoplay' en 'autocomplete' uit te zetten. Hoe dat moet, vind je hier.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Je kunt altijd contact met me zoeken. Dat kan heel eenvoudig per mail: [email protected]

AFTITELING:

Whiteboard-style animaties: VideoScribe

Illustraties: FreePik.com and VideoScribe

In de cursus opgenomen videos:
'Creativity requires TIME': https://youtu.be/VPbjSnZnWP0
'The Gap': https://vimeo.com/frohlocke/thegap


BRONNEN:

Bisseling, W, Sebes. Wat elke beginnende schrijver moet weten. De Bezige Bij, 2009.

Boerrigter, A. Check je column – schrijftips voor rake columns en blogs. Sdu uitgevers, 2011.

Bomans, G. Schrijven is schrappen. Amber, 1989.

Burger, P. Handboek stijl – Adviezen voor aantrekkelijk schrijven. Noordhoff Uitgevers, 2009.

Eijk, I. Het totale taalboek. Rainbow, 1995.

Freije e.a. Fascinaties – over starten, schrijven, herschrijven. Stichting Schrijven, 1998.

Kleon, Austin. Steal like an artist – 10 dingen die niemand je vertelt over creativiteit. Lanno, 2012.

Queneau, R. Stijloefeningen. De Bezige Bij, 1995.

Vos, C. IJsberen en zitvlees – Schrijvers en dichters over hun schrijfproces. L. J. Veen, 2004

Afronden en verder